subota, 16. veljače 2013.

Back to basics: Njega i oblikovanje noktiju vol. 2


Prije nego krenem na oblikovanje noktiju, mislila sam da bi bilo zgodno napisati koju o priboru za oblikovanje noktiju. Pritom ću izostaviti škarice i grickalice, s obzirom da smatram da su preagresivne za nokte, a i vrlo lako možete uz nokat porezati kožu. Mislim da su pogodne samo kad vam nokat pukne i treba vam neko brzinsko rješenje. Ako želite čvrste nokte, ne biste ih trebali koristiti redovito. Isto tako su većinom leglo bakterija i treba ih redovito čistiti. No, vratimo se na temu.

    Za početak, malo trivie. Idejnom začetnicom rašpice kao takve možemo nazvati Mariju Antoanetu koja je bila poznata po svojoj opsesiji „rašpicom za nokte“ – oblikovanim kamenom plavcom koji je danas nama poznatiji kao kamen za stopala. Takav način oblikovanja noktiju se ubrzo proširio Versaillesom, a „rašpica“ se prala i ponovno koristila, uvijek prilikom kupanja.

U ovom postu ću pisati o 5 vrsta rašpica za nokte: 

1)  Metalne rašpice

Izvor slike
Postoje dvije vrste metalnih rašpica – obične metalne rašpice i rašpice obložene korundom (kristalni oblik aluminijevog oksida, drugi najtvrđi materijal nakon dijamanta). Potonje se često nazivaju safirnim rašpicama. Godinama nije postojala žena koja nije imala barem jednu veliku i jednu u torbi. Na sreću, to se mijenja. Naime, metalne rašpice su preagresivne za nokat i nikako nisu pogodne za mekane nokte, mogu biti razlog listanju i pucanju noktiju. Njihova je prednost to što su maltene neuništive. S obzirom na njihovu abrazivnost, ne bih preporučila njihovo korištenje, a posebno mi nema smisla korištenje učvrščivaća za nokte i metalne rašpice istovremeno. Ako se već odlučite na korištenje istih, redovito ih čistite dezinficijensom (običan alkohol nije dovoljan, pogotovo ako ju dijelite!!!).

    2)  Kartonske rašpice

Izvor slike
Postoji vjerojatno zilijun vrsta kartonskih rašpica. Jednostruke, dvostruke, deseterostruke, kakve god vam srce poželi. To su komadi kartona presvučeni brusnim papirom. One su kratkoročno najisplativije, obično su najjeftinije, manje su abrazivne od metalnih. Ovakve rašpice nemojte dijeliti s mamom, sestrom, prijateljicom, susjedom. Ne mogu se sterilizirati. Ako kojim slučajem gelirate nokte, pazite da svaka mušterija ima svoju rašpicu ili da svaka mušterija dobija novu rašpicu, dapače inzistirajte na tome. Redovito ih mijenjajte.

   
    
     
     3)  Staklene rašpice


Izvor slike
Staklene rašpice se razlikuju od kristalnih po proizvodnom procesu i kvaliteti. Dobra su alternativa metalnim i kartonskim, no nisu ni do koljena kristalnim. Naravno, razlikuju se u kvaliteti od proizvođača do proizvođača. Zamagljen komad stakla nije staklena rašpica. Najčešće se takve „rašpice“ nađu na ebayu, pa stoga ne preporučujem kupovinu istih od Kineza. Naručila sam ih malo more i samo jedna je bila od koristi. Obično se proizvode s jednom hrapavom stranom, kao npr. Sephorina. One također zaglađuju rub nokta, no ne toliko precizno kao kristalne. Održavaju se na isti način kao kristalne rašpice.

 4)  Kristalne rašpice

Izvor slike
Kristalne rašpice su kvalitetnija verzija staklenih. Laserski su rezane, te obično imaju dvije hrapave strane. Najnježnije su rašpice koje postoje. Ne uzrokuju mikro oštećenja na noktima čak ni kada se rašpa u dvije strane, već zaglađuju rub nokta. Također ih krasi neuništivost (dok vam ne padnu s velike visine na pod). Također, najbolje su po pitanju higijene jer staklo nije porozno i sukladno tome nije plodno tlo za razvoj neželjenih mikrorganizama. Održavaju se povremenim pranjem u toploj vodi s malo sapuna ili pranjem u perilici suđa (osim ako su oslikane, tada pranje u perilici nije opcija). Nisu iste kao staklene rašpice, dapače daleko su kvalitetnije ( kao i kristalne zdjele koje su daleko kvalitetnije od staklenih). Najbolje kristalne rašpice se proizvode u Češkoj. Imala sam priliku držati je u rukama i to je zaista isplativa investicija i prvom prilikom ju nabavljam. Možete ih naći i u O.P.I asortimanu.

   
  5)  Nail block i nail buffer
Izvor slike


Nail buffer rašpice su mutifunkcionalne rašpice s 5-10 funkcija. Ispunjene su pjenom na koju su nalijepljeni materijali shodno svrsi – brusni papir različite hrapavosti za kraćenje, oblikovanje i zaglađivanje noktiju, te glatke površine za ravnanje površine nokta, uklanjanje viška masnoće, te poliranje. Potonje nije preporučljivo koristiti više od jednom u tjedan do deset dana jer stanjuje nokat! Čine se praktičnima, no osobno ih trpam u isti koš s kartonskim rašpicama, pogotovo u higijenskom aspektu. Puno bolja verzija je kristalna ili staklena rašpica u kombinaciji s nail blockom.


Izvor slike
Nail block je sličan nail bufferu.Također ima nekoliko različitih strana prekrivenim različitim materijalima, dakle različitih je funkcija. No, postoje i nail blockovi od jednog materijala kao npr. Inglotov, koji je dovoljno nježan za poliranje, a opet dovoljno grub za ravnanje neravnina. Osobno smatram da su isti najbolji izbor jer najmanje oštećuju nokat. Takvi su obično od laganih, spužvastih materijala i također ih je potrebno redovito mijenjati.







  

To je to za danas. Kakvu rašpicu vi koristite i kakve su vam najdraže?


 

Broj komentara: 9 :

  1. na svom blogu sam pisala o ovim češkim rašpicama koje spominješ...najbolja stvar ikad!! definitivno nešto što se mora imati....super mi je ovaj post, puno sam naučila ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kupila sam Avonovu staklenu i neko vrijeme mi je bila super, ali sada je već istrošena... Sad želim tu kristalnu :D

    OdgovoriIzbriši
  3. a ili kartonske ili neku kao staklenu, ali ne vjerujem bas da je prava tako da dok raspa dobro je

    OdgovoriIzbriši
  4. Super post!
    Najviše volim kartonske :)

    OdgovoriIzbriši
  5. koristim nail block rašpicu od essence, vraćam se stalno, dobra mi je, ali što ja znam :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Vrlo lep post! :-) Koristim Mont Bleu kristalnu turpijicu i bas sam zadovoljna! :-)

    OdgovoriIzbriši
  7. ja sam znala za 3 vrste raspica ali za ovoliko,ne. koristim obično onu kartonsku

    OdgovoriIzbriši
  8. koristim nail buffer od essence i zadovoljna sam ali mene muči jedan drugi problem, obožavam duge prirodne nokte aliiii motaju mi se :/ probala sam svakakve oblike i stvarno ne znam što da radim..... ne koristim noktaricu i škarice već godinama, samo rašpica jer sam mislila da je možda to problem ali ne.... dovoljno da narastu 2-3 mm već se motaju i to samo na palcu i kažiprstu.... da li ima nekakvo riješenje?? probala sam i sa lakovima za učvršćivanje i kremama ali ništa :(

    btw svaka pohvala za blog, postovi su odlični i stvarno poučni ;))
    pozz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nažalost, mislim da ne postoji rješenje, osim kratkih noktiju. Možda bi geliranje pomoglo da se produži ploča nokta i ispravi rast, no ne mogu tvrditi da će to pomoći :)

      Izbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...